”Kejsaren av Portugallien”

Den första klassikern vi har på vår läslista (för den här gången) är Selma Lagerlöfs Kejsaren av Portugallien. Jag måste bara säga det redan nu, håll i er om ni inte har läst den här boken tidigare, den kommer att överraska utan dess like.

Om boken

"Kejsaren av Portugallien"Den handlar om en man vid namn Jan. Han bor i Värmland (vilket även råkar vara Lagerlöfs hemvist, det går att läsa in mycket om författaren i deras verk), och då närmre bestämt i Skrolycka. Hela hans värld förändras när hans dotter, Klara-Gulla, föds. Hon är solen i hans liv, på många sätt. Allting tar en oväntad vändning när Klara-Gulla väl har växt upp dock. Hon bestämmer sig för att prova sin lycka i Stockholm, men tycks misslyckas med detta. Det leder till att hon upptar ett yrke man knappast skryter om. Hennes arma far, som alltid talar högt och stolt om sin fantastiska dotter klarar inte att acceptera det här. Därför bestämmer han sig undermedvetet för att hon har blivit kejsarinna av Portugallien. I egenskap av hennes far är han därför kejsare själv, och irrar omkring i sin hemby i högan tro. Alla låter honom hållas, men allt efter att berättelsen fortsätter blir stackars Jan från Skrolycka allt mer förvirrad. Slutet ska vi självklart inte avslöja, men det är otroligt hjärtskärande.  

Vårt betyg

Kejsaren av Portugallien är utan tvekan en klassiker som kommer att hålla genom tiderna. Karaktärerna är väluttänkta och historien är trovärdig på det hemskaste möjliga sätt. Den skildrar verkligen de allra mest primitiva av mänskliga känslor, och hur vår hjärna skyddar oss från information vi inte kan ta åt oss. Läsaren får följa med på en resa i Jans undermedvetna, eftersom att han själv inte förstår hur pass märkligt han beter sig. Lagerlöf bryter heller inte illusionen en enda gång under bokens gång, utan efter ett tag upplever man själv att man fullkomligt har tappat vettet. Det är därför en oerhört intressant läsning som alla borde ta del av, och vi ger den alla högsta betyg. Det är inget tvång att ha läst denna bok inför nästa bokcirkel, men för din egen skull rekommenderar vi alla den varmt. Historien är helt unik i sitt slag, och vi anser det här är ett av Lagerlöfs absolut bästa verk.